Salon za masažu Hela
MENU
O nama
Kontakt
Kiropraktika
Osteopatija
Masaža
Limfna drenaža
Akupunktura
Fitoterapija - ljekovito bilje
Ljekoviti biljni preparati
Biljna kozmetika
Depresija
Zanimljivosti
 RSS - Favorites

Telefon za informacije: 051/691-023 Mobitel: 091/511-44-58


Masaža, limfna drenaža, akupunktura, kiropraktika, osteopatija, fitoterapija, biljni preparati, biljna kozmetika.

Kiropraktika, kiropraktika, tko i što ?

Jesu li kiropraktičari obrtnici, trgovci ili liječnici?
 
 
 
Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj se broj kiropraktičara smanjuje - trenutno ih radi svega jedanaest. Loša zakonska regulativa demotivira doktore kiropraktike i tjera ih na rad u inozemstvo.
 

"U Hrvatskoj se, nažalost, kiropraktikom može baviti gotovo svatko tko to poželi", kaže Michael Šantek, doktor kiropraktike. U trendu su različiti oblici iscjeljivanja, no budući da područje alternativne medicine nije zakonski regulirano, njome se može baviti zapravo svatko.

Kiropraktika je u Hrvatskoj prisutna već dvadesetak godina i još uvijek, nažalost, spada u područje alternative. U inozemstvu se kiropraktikom bave isključivo doktori kiropraktike, koji tu titulu stječu nakon šestogodišnjeg stručnog studija.

U Hrvatskoj radi tek jedanaest educiranih doktora kiropraktike, no njima se, zbog nepostojanja zakonske regulative, diploma ne priznaje niti se može nostrificirati. Stoga su prisiljeni svoje ordinacije registrirati kao obrt ili trgovačko društvo. To, naravno, omogućuje i nestručnjacima bavljenje ovom djelatnošću.

"Kvalificiranim stručnjacima treba omogućiti da se kiropraktikom bave samostalno u ordinacijama za kiropraktiku ili u sklopu multidisciplinarne ordinacije ili poliklinike", kaže dr. Šantek. Upravo zbog ovakvog stanja, ovom se humanom znanošću bave i oni koji koriste rupe u zakonu i, što je još gore, zlorabe neobaviještenost i naivnost svojih klijenata te se predstavljaju kao kiropraktičari.

 
Razočarani situacijom, doktori kiropraktike odlaze iz Hrvatske, koja spada u rijetke zemlje u kojima se broj kiropraktičara smanjuje.

Stoga je 1998. godine osnovana Udruga hrvatskih kiropraktičara koja se zalaže za zakonsku regulaciju kiropraktike u Hrvatskoj, kako bi onemogućavanjem prakse nestručnih osoba ponajprije zaštitilo zdravlje pacijenata, a time i struka.
Kiropraktika je priznata u više od sedamdeset zemalja svijeta i u tim zemljama djeluje kao samostalna djelatnost unutar primarne zdravstvene zaštite, uz bok klasičnoj medicini i stomatologiji. Cilj Udruge je svrstati kiropraktiku u primarnu zdravstvenu zaštitu i učiniti je dostupnijom.

Interes za regulaciju, kako kiropraktike, tako i ostalih alternativnih djelatnosti, svakako postoji, međutim do sada državna tijela nadležna za to nisu pokazala dovoljno sluha.

Posljednjih godina je bilo nekoliko inicijativa kojima se pokušalo pokrenuti pitanje alternative u nas, međutim, do sada bez konkretnih rezultata. No, svaka takva inicijativa je bitna jer senzibilizira javnost i nadležna tijela.

"Izuzetno je važno naglasiti da se kiropraktika ne uči na tečajevima, već da se titula doktora kiropraktike stiče nakon završenog šestogodišnjeg studija", kaže dr. Šantek.

Pacijenti se bez bojazni po svoje zdravlje mogu obratiti isključivo educiranim doktorima kiropraktike. Nestručne osobe ne samo da kompromitiraju posao stručnjaka, nego pacijentima mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

Vezani članci:
Kako do zdravih leđa

Link:
Kiromax

Preuzeto s net.hr
 
 ►  Zanimljivosti  - Thursday, April 16, 2009
  |   Print   |   Home

Design & Hosting: Poslovni forum  


Akupunkturom, kiropraktikom, biljnim preparatima riješite svoje probleme! Najniže cijene u Rijeci i okolici!